Pages

Thursday, December 30, 2010

Steamboat D'Kayangan

Abis keje hari Selasa lepas cikgu2 perempuan plan nak belanja aku makan. So, Cikgu Shikin sajes makan buffet. Dia teringin nak makan steamboat lps dengar aku citer pasal D'Kayangan ni la..Yer laa, bayar RM21.10 (include tax dah ni) ko makan laa puas2 apa yg ada kat restoran tu. 


Memang berbaloi-baloi laa..Masa mula2 aku pegi dgn suami dulu jenuh gak mkn berdua. Suami aku duk ulang2 amik udang ketam udang ketam..haha. Dah itu yg mahal kalau kat luar kan. 


Petang tu kitorang gerak lepas Asar. Aku naik kereta dengan Shikin PPM. Cikgu Shikin dengan Cikgu Neng sebab dorg satu jalan. Sampai sana around kul 5.30 gitu. Mula2 kitorang tunggu gak Cikgu Shikin sampai tapi makin lama makain ramai pulak yang masuk restoran tu. 


So, risaukan xde meja kitorang masuk dulu dan mulakan aktiviti. Aktiviti makan laa..apa lagi..haha..Tak lama pastu cikgu berdua tu pun sampai..Seronok wey makan kat situ. Cikgu Shikin memang suka steamboat. Dia cakap memang berbaloi laa makan kat situ. Dia plan nak bawak suami dan anak-anak plak lps ni..




katanya restoran ni boleh tempatkan 500 org dalam satu2 masa.



kalau x tau kedainya kat mana..cari OldTown White Cofee Sek.13


penuh meja haa....dahsyat korang ni..hahaha


x hagak hagak...hahaha..penuh meja..:D



berebut2 nak amik...




uiiii..sedapnya ketam.....



menyuap ajer ye shikin....



  last sekali bedal salad dan eskrem..:)



gambar salad & eskrem jer yg sempat amik..
yg lain2 maleh plak nak snap..



tunjuk hadiah bling bling dr cikgu shikin..


4 of us...thanks all..sob sob sob...






Wednesday, December 29, 2010

Batik itu saya yang punya...

Aku ni susah nak beli baju batik..Memang boleh dikira berapa pasang baju batik yang ada. Ni baju batik yang sutera tu ya bukan kain yang biasa2 corak batik tu. Sejak keje gomen ni laa baru ada keinginan untuk beli batik. 

Rezeki aku nak berhenti keje sbb tamat kontrak ni dapat laa sepasang baju batik dari sekolah. Tanya PT katanya sponsor tapi x tau siapa yang sponsor..




aduh..kain ni warnanya memang warna feveret aku nih...
hmmm nak buat baju apa ya kawan2??...yg x merugikan kain dan cantik...
kebaya? kurung pahang? kurung moden?
hmmm...nnt dah siap aku letak gambarnya..

tungguuuuu.....

Kenangan Terindah 2010

Minggu ni minggu terakhir aku berkhidmat di SKSJ ni. Alhamdulillah, aku masih diberi kesempatan untuk meneruskan hidup dan melalui pengalaman pahit manis sepanjang bergelar Fasilitator Schoolnet ni. Sedih..sedih...sangat sedih untuk meninggalkan jawatan aku ni tanpa penggantinya kerana kontrak kerja ni tak disambung. So, rasa macam ralat skit laa sbb byk plan yg akan tertangguh nanti.


Namun, aku tau ada hikmah di sebalik semua ni. Insyaallah, mudah-mudahan yang pahit itu akan manis akhirnya. takmo citer panjang pasal sedih2 ni..so layan aje laa gambar2 bawah ni k..




ni dengan cikgu pra sekolah...cikgu neng emiliah..
masih single uols..sape2 yg ada abang adik boleh laa rekemen..
hahahaha


yg ni dengan ustazah 
gedik betul lak gambar aku ni...kahhh


ni dengan PPM( Pembantu Pengurusan Murid)
Pembantu Cikgu Pra...Shikin Ali namanya..
haa single lagi ni..*wink wink


5 of us...
dari kiri: Cikgu Shikin, Ustazah Rodziah, Shikin, Cikgu Neng dan me...ngeeee


6 of us..
Tambahan Pn Zainon (PK HEM) yg sebelah Cikgu Shikin tu..


all of them..sob..sob..sob..

Duduk dari kiri : Neng, Khairul Azhan, Zamri (PK Ko-Ku), Cikgu Eawan Johan (PK 1), 
Cikgu Nizamuddin (GB Hot..hahaha), Pn. Zainon, Cik Norazurah, Cikgu Shikin, 
Cik Marlina

Berdiri dari kiri: Shikin Ali, Ustazah Rodziah, Cikgu Faisol, Ustaz Azhar, Cikgu Fauzi, Cikgu Hazambi, Amirul Ashraf, Fikri, Ustaz Shahrulazam, Cikgu Shafie, Cikgu Maisita & Pn Azlina..

Tuesday, December 28, 2010

Minah Arab Celup

ekekeke...korang jgn gelak ya...aku ni perasan jer..konon nak jadi minah arab...kahkahkah..
sibuk pakai shawl ala2 minah arab tu....heee...perasan lawa laa konon...

sejak dua menjak ni giler pakai shawl plak..
padahal tahun dpn dah x keje tu...uhuk2..sedey rsnya...
okeh..takmo sedih2.
kt citer psl gambo ni..

ni aku pakai shawl cotton spandex kain mcm ala2 t-shirt tu..
best tapi berat...



ni plak pakai shawl cotton rsnya..
kain ringan jer...



ini pun shawl cotton gak..ringan dan best..
aku suka pakai cotton jer sbb senang nak bentuk..
kalau chiffon tu licin bila mkn time kunyah tu mesti
bergerak2 tudung..eiiii x sukanya...




amacam..ada gaya minah arab celup x??ekekekekeke




Monday, December 27, 2010

Percutian ke Pulau Bajet.....Pulau Pangkor Part 1



Bajet laa sangat kan...Ekceli memang dah plan lama tapi sempena cuti Awal Muharam baru dapat pegi. Itu pun pegi dengan family belah makcik suami aku...Suppose kitorang konvoi dengan 8 buah kereta tapi pagi hari kejadian tu kitorang bersiap lambat sebab mlm b4 tu suamiku ada bowling tournament dgn staff unit dia..sampai umah pun dah nak kul 12...tu yg lambat skit aku bangun, masak dan siap2..janji dengan maklang katanya kalau dah sampai kapar dia akan call...sekali tu kitorang dah sampai pantai remis baru dia call..kitorang teruskan aje laa perjalanan..lagi pun ada bawak bekalan makanan so xde laa rasa lapar dan x perlu nak berhenti mana2..

kitorang pegi ni dengan pakej...aku x tau laa brp harga pakejnya tapi aku kena bayar rm200 utk 3 hari 2 malam.. kitorang stay kat Uptown Faez Management Hotel...gitu laa namanya..aku x ingat sgt. 
Resort ni kat Pasir Bogak. 


okeh..ni gambar dalam feri...



ni dah sampai kat jeti pangkor..
tengah tunggu beberapa org yg x naik sama feri dgn kitorg..
tp bila call rupanya dorg dah sampai dulu..


hari pertama iaitu hari sabtu tu kitorang check in dalam kul 3 gitu.
sorry gambar bilik x sempat amik sbb kepenatan. 
bayangkan laa bilik kitorg atas bukit.
 kena naik tangga mengangkut beg2 dan si danish ni..
jenuh woo...tercungap2 aku dan suami...

hari pertama tu kitorg x kemana-mana..
lps check in, rehat kejap sbb hujan..
pastu petang tu pegi mandi kat pasir bogak tu jer..
makan2 pastu malam layan bola Malaysia lawan Thailand online..
sadis sangat dalam bilik xde TV.

haa ni gambar si danish..punya laa mengantuk..
tapi x nak tido baring..aku pun x tau nape..
puas dah aku suruh baring tetap dia bangun semula..



akhirnya.....

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^



ini laa kesudahannya... 
ekeke...haru tul tgk dia tido gini..
sian pun ada..















Friday, December 10, 2010

Makeover

Baju asal....



tengok kat bahagian leher tu..
ada opismet cakap dah serupa lawyer...
tapi aku rasa loyar sangat buruk..
x suka sungguh bila ada ropol2 gitu..
tapi kubeli gak sebab cantik baju tu..nak2 plak putih..

akhirnya....


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

ku makeover kan jadi gini...

gigih aku tetas bahagian leher tu..
mula ingat nak jahit dgn mesin..
sekali tu malas plak nak bukak mesin jahit..
so aku jahit tangan...TANGAN ok!!
hahahaha..gigih weyyy..malam2 buta menjahit..

hasilnya...walllaaaaaaaaaaaaaa...






selesa sangat bila dah xde ropol2 tu..:D


ada yg nak tempah baju x?? *wink wink*

Mencari Barang Semudah 1 2 3....



Aku ni kalau bawa handbag mesti macam-macam adaaa dalamnya. Dari lipstick hinggalah ke pengetip kuku..haha..macam laa tgh berjalan tu boleh ketip kuku kan..Dalam handbag mesti ada 2,3 pouch. 1 pouch isi barang2 mekap mcm lipstick 3,4 batang, bedak nyonya, lipbalm, lipgloss dan mcm2 lagi laa...mcm pakai semua ni kan...haha..kot2 laa ada 4,5 bibir ker tu yg bwk lipstik smpi 3,4 batang..tapi bibir ada 2 jer atas & bawah..kahkahkah...

haa...tau x bedak nyonya tu apa...alaa bedak yg nyonya pakai laa...kehkehkeh...

ni haa gambarnya..


old skool sungguh...dulu2 zaman sekolah rendah pakai bedak ni jer..
kalau jatuh konpem pecah....kalau pakai bedak ni mesti putih melepak jer..
padahal kulit sebenarnya tinted..hahaha...

.nak citer pasal bag organizer ni..
mesti pernah dengar kan...

ni view bahagian depan...
ada tempat berzip..aku letak brooch dalam tu..
dan tempat berzip ni ada button kat kiri kanannya.
boleh dibutangkan ke bdnnya..


ni bahagian belakang...aku letak hp & kamera kat slot tu..

bahagian tepi aku letak lipgloss dan mouth spray..

ni compartment tengah pertama..
aku letak vaseline, losyen, pain killer dan pouch duit syiling..

ni compartment tengah ke2..
aku letak pouch kad2 kredit, tesco, jusco..pouch warna pink tu..
pastu ada notepad kecik dan pen dan Pouch DIY isi duit..yg kain tu..
aku jahit sendiri jer pouch tu...

ok ni rupanya...

see..nmpk kemas jer bila letak dlm handbag..

nak cari barang pun senang..
pernah sekali tu sebelum xde bag organizer ni..aku seluk2 bag cari barang..
sekali tu tali beg terputus plak dah..gila ganas weyyy..hahaha..
dah laa ari kejadian tu ada interview..nasib baik beg tu ada 2 tali...
yg putus tu aku sorok laa..malu weyy..nasib baik xde org masa tali beg tu putus..
berat sgt beg tu yg boleh putus talinya.

skrg ni, aku puas hati sgt2 bila pakai organizer ni..nak tukar beg pun senang..
just angkut jer organizer ni masuk handbag lain. 
yg ni aku beli murah jer..RM17..tu sbbnya kecik jer..
tp ok laa..praktikal dan mudah...
ada yg reganya sampai rm69.90 pun ada..
yg tu besar skit dan material dia pun ok kot..
alaa...x kisah laa yg mahal atau murah kan.
bagi aku yg murah x semestinya x bagus..
aku memang mencari yg murah jer..
dah jumpa aku terus beli..hehehe..

Wednesday, December 8, 2010

Masak-masak..jom makan...

Hari ni plannya x nak masak..sbb hubby ckp dia nak balik umah mak dia mungkin ada main futsal dgn kengkawan dia...So, aku pun blk keje singgah tesco beli ayam & sayur mayur skit untuk stok wiken ni. Sampai umah pun dah jam 6ptg. Belum solat asar lagi nih..trus zasssss masuk bilik air dan mandi utk solat. 
Lepas mandi keluar dari bilik air jer terus nampak sesusuk tubuh lelaki. Kamjat (terperanjat) aku sebab dia pun terkejut gak...menjerit aku tadi...hahahaha...siot jer hubby nih. 


Nak x nak kena masak laa sbb hubby dah blk kan..So, terus pikir menu.. Nasib baik beli ayam tadi..klu x, nasi berlaukkan telur jer laa kot...eh sedap gak kan..sekali sekala lauk simple gitu.. 


Akhirnya, aku decide masak sambal ikan bilis, sayur kobis dan caramelized chicken wing. Ikan bilis byk sebab beli kat pangkor 2 hari lps. oh ya, entry pangkor x karang lagi. Nanti2 laa tunggu mood datang..:)

sambal ikan bilis garing....

saja masal garing-garing gini..leh bwk skool esok..
skrg ni cuti sekolah ssh nak lunch sbb kantin tutup..
ada gerai kat sebelah skool tu tp limited plak..
ada goreng2 jer tu pun nasi dan mee kuning..
aku x brp suka sgt mee..

sayur kobis 

caramelized chicken wings...



sangat sedap...senang jer nak masak ni. 
ekceli aku dah masak semalam..
pastu cam x cukup plak sorang seketul jer makan..
tu yg singgah tesco beli kepak ayam 4 ketul tambah dengan 2 ketul dari sekor ayam..
jadi laa 6 ketul..



hubby: ni masak apa?
aku: nape?sedap ker? (aikk, soalan dibalas soalan nih)
hubby: takkkk..
aku: huh...(sambil menjeling kat hubby)
hubby:  haa..masak apa nih?
aku:masak madu......
hubby: oo...yg mcm kat psr mlm or kat gerai2 tu ekk..
aku:aah...tapi yg ni goreng sbb xde oven nak bakar..
(berharap hubby belikan oven)

dalam x sedap tu 4 ketul hubby makan..aku dpt 2 ketul jerk..
jadi la kan..bak kata orang 'hati kuman sama dicicah, hati gajah sama dilapah'..(tetiba)..
hahaha...

Tuesday, December 7, 2010

Akhirnya...5th Attempt Baru Berjaya!!

Setelah 5x apply KPLI akhirnya baru berjaya ke stage interview..
Mulanya memang x nak apply sbb rasa mcm x layak jer..
Yer laa kalau tgk syarat pun sah2 x lepas dah...
tp kucekalkan hati kuatkan semangat apply jugak.

MTest KPLI ni aku x study sgt tp ada laa beli bukunya..
dpt tips dari cikgu KPLI kat sekolah tempat aku keje tu.
 Dia ckp target kat INSAK jer..yg lain tu jawab gak laa..
klu x cukup masa tu pandai-pandai laa tembak..huhu..

Akhirnya...berjaya gak aku dpt interview..aku apply BI SK tp aku dpt BI SJKC..xper laa asalkan dpt interview dah ok dah tu..





interview ni nanti ada 3 sesi..
1) menulis essay dalam english..dah amik subjek BI kan so essay in BI laa..

2) Sesi perbincangan..ramai yg bagi tips jgn terlalu over, 
pandai-pandai tolong kawan2 lain yg xde point tu..

3) Sesi interview in English...yg ni buat aku gabra neh..
dah laa speaking London x bagus sgt. 
bukan berabuk tapi habuk pun tadak...ekekeke..


Insyaallah...aku dah start study pun..and harapnya masa hari kejadian nanti aku dpt jawab dengan tenang dan lancar...Aminnn....

Kawan-kawan doakan aku berjaya k...

Related Posts with Thumbnails