Pages

Monday, November 1, 2010

Choy Tam....

Macam-macam nama yang aku jumpa untuk sayur choy tam nih..
ada yang panggil Baby Kailan..
ada gak yang panggil Baby kobis...
x kira laa apa panggilan pun janji rasa lazat dan rupanya sama..hehe..



sabtu lepas aku ada beli choy tam ni sepeket..byk gak laa..dalam 1/2kg rsnya.
x tau nak masak apa..selalunya goreng belacan atau goreng ikan masin jer..
tapi ikan masin xde..belacan ada tp dah muak plak menu sama jer..
so aku gugel laa..jumpa laa resepi nih...sedap gak..nnt korang cuba laa k...

Baby Kailan with Oyster Sauce...

bahan-bahannya:

Baby kailan
carrot dipotong panjang
cili merah
2 ulas bawang putih dicincang
1 inci halia dicincang
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat
1 sudu kecil nampla sos (optional..xde boleh guna garam ajer)
air
sedikit tepung jagung

cara-caranya:
1. Didihkan air dan campurkan sedikit minyak masak.
2. Celurkan baby kailan seketika.
3. Celurkan carrot.
4. Toskan dan susun dalam pinggan.

untuk sosnya..
1. Panaskan sedikit minyak.
2. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga keperangan.
3. Masukkan air dan sos tiram, kicap pekat dan nampla sos.
4. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung untuk
memekatkan kuah.
5. Masukkan cili merah.
6. Rasakan masinnya. X perlu tambah garam sebab semua dah secukup rasa..
Siappppp!!!!!

hasilnya.....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*









No comments:

Related Posts with Thumbnails