Pages

Monday, November 29, 2010

Homemade Tomyam Paste



Hari Isnin lepas aku terlebih rajin plak..
Sempat sediakan pes tomyam sendiri.
 resepinya ku amik dari internet tapi x ingat plak linknya...

Bagi yg rajin tu boleh laa buat sendiri. 
Ni sebab dah terlebih rajin tu yg buat tu.. 
Kalau x, seminggu dapur tu x berasap..wakakaka....

Cara-caranya....

1)  Campurankan cili kering, asam jawa dan perahan limau nipis


2) Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.

3) 3. Masukkan udang kering dan belacan. Goreng hingga kekuningan.
patutnya udang kering diblend tp aku malas..so tumbuk jer laa...



4) Masukkan campuran cili kering tadi dan diikuti dengan garam dan gula.



Hasilnya....



Resepinya..

PES TOMYAM
Bahan-bahan
3 s/b cili kering kisar
1 s/b udang kering dikisar
1 s/b belacan
1 s/b asam jawa dibancuh dengan sedikit air
5 ulas bawang putih dikisar
10 ulas bawang merah dikisar
1 s/b gula
garam
2 s/b jus limau nipis
Minyak untuk menggoreng

Cara membuat
1. Campurankan cili kering, asam jawa dan perahan limau nipis.
2. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan udang kering dan belacan. Goreng hingga kekuningan.
4. Masukkan campuran cili kering tadi dan diikuti dengan garam dan gula.
5. Goreng hingga pecah minyak dan tidak terlalu garing.

Nota Tambahan
Ia akan menghasilkan lebih kurang 1/2 kilo paste. Sejukkan dan simpan di dalam peti ais.


No comments:

Related Posts with Thumbnails